Nikos Galis

Soti nan Wikipedia, ansiklopedi gratis.
Ale nan navigasyon Ale nan rechèch
Nikos Galis
Νίκος Γκάλης.jpg
Galis pandan yon jete gratis ak chemiz la nan Aris Thessaloniki
Nasyonalite Lagrès Lagrès
Etazini Etazini
Wotè 185 cm
Pwa 90 kg
Basketball Basketball pictogram.svg
Wòl Gad
Revokasyon karyè 1994
Hall nan t'ap nonmen non FIBA Hall nan rnome (2007)
Naismith Hall nan rnome (2017)
Karyè
Jèn
Lekòl Segondè Union Hill
1975-1979 Sou entènèt jwèt Seton Hall pirat
Ekip klib yo
1979-1992 Aris Tesalonik
1992-1994 Panathīnaïkos
Nasyonal
1980-1991 Lagrès Lagrès 168 (5.129)
Palmarès
Wikiprojè Ewòp (ti) .svg Ewopeyen yo
Grès 1987
Ajan Yougoslavi 1989
→ Senbòl la endike yon transfè prè.

Nikos Galīs, (tinon a Nikolaos Geōrgalīs, nan Greek : Νικόλαος Γεωργαλής) ( Union City , 23 July 1957 ), se yon ansyen grèk baskètbòl jwè ak US sitwayènte, manm nan Hall la FIBA nan rnome ak nan Hall la Basketball Naismith Memorial nan rnome .

Li se youn nan jwè baskètbòl ki gen plis siksè nan baskètbòl Ewopeyen an: ak ekip nasyonal grèk la li te genyen lò nan 1987 Ewopeyen yo ak ajan an 1989 ; avèk Aris Salonicco li te genyen 8 edisyon chanpyona grèk la ak 7 tas grèk , plis youn ak chemiz Panathinaikos la .

Karakteristik teknik

Galis te jwe kòm yon gad fiziyad , epi yo vin chonje pou yo te yon marque inplakabl ak konstan. Mwayèn siksè eksepsyonèl li yo te akòz gwo kapasite pénétration l 'anba panyen an ak jwe ekselan pòs l' yo, ak ki li konpanse pou wotè san eksepsyonèl l 'yo. Piki mitan-ranje so li, ki li te fè parfètman menm anba presyon, te zam prensipal li yo ak pèmèt l 'nòt panyen anpil nan chak jwèt.

Anplis kapasite li anba panyen an li te tou kapab jwe kòm yon gad pwen, pwouve yo dwe yon pasè ak yon kreyatè jwèt abil ak desizif nan moman enpòtan.

Yon lòt pwen fò se te yon andirans ekstraòdinè fizik ak mantal, ki pèmèt l 'yo jwe nan nivo trè wo pou tout jwèt la oswa pou dire a tout antye de evènman an. Pou egzanp, pandan chanpyona Ewopeyen an 1987 (pwen ki pi wo nan karyè li, nan ki li te MVP ak pi bon marqueur) li te jwe sèt jwèt nan nèf jou, yo te ranplase yon sèl fwa nan dènye minit yo nan dezyèm jwèt la ak san yo pa janm diminye nan pèfòmans.

Biyografi

Li te fèt nan Union City , New Jersey , pitit gason George Georgalis ak Stella Georgalis, tou de imigran grèk (orijinal ki soti nan Rhodes ak Nisyros ) nan kondisyon modès ekonomik yo. Tankou yon timoun li te kòmanse pratike boksè swiv tras papa l ', ki moun ki pratike disiplin sa a nan jèn l' yo. Li kite boksè apre enkyetid manman l ', ki moun ki yon sèl jou a wè l' tounen soti nan yon antrennman ak yon figi anfle soti nan kou yo te resevwa yo. Lè sa a, li te kòmanse pratike baskètbòl ak enskri nan Union Hill High School nan Union City, kote li te gen premye kontak li ak baskètbòl lekòl Ameriken an.

Karyè

Ameriken kòmansman

Aprè lekòl segondè li enskri nan Seton Hall University , jwe nan ekip baskètbòl la. Nan de premye sezon yo li te itilize toujou kòm yon rezèv, sitou akòz fizik la pa nan nivo sa yo ki nan lòt jwè yo. Pa twazyèm ane a li te gen plis espas nan ekip la ak mwayèn li yo grandi dramatikman a 27.5 pwen pou chak jwèt nan sezon granmoun aje l ' yo, ki pèmèt l' yo dwe twazyèm pi bon marqueur nan tounwa nasyonal la dèyè Lawrence Butler ak Larry Bird . Ane sa a li te genyen tou prim Haggerty pou pi bon jwè nan zòn New York. Poutèt rezilta sa yo li te deside eseye yon karyè pwofesyonèl e li te fè tèt li kalifye pou bouyon NBA a . Antrenè Bill Raftery , ki moun ki antrenè l 'nan Seton Hall, te di plizyè fwa ke Galis te pi bon jwè a li antrenè nan karyè li.

Nan Draft 1979 la li te chwazi pa Boston Celtics sou janm nan 4yèm kòm 68th chwa an jeneral. Li rantre nan ekip la, men, akòz yon aksidan remèd nan sezon ete a pre-sezon, franchiz la te chwazi pa siyen l ', ki pwefere Gerald Henderson ; Rete san yon kontra, Galis deside ale jwe nan Lagrès , peyi zansèt li yo. Wouj Auerbach , lejand nan Boston Celtics yo ak manadjè nan ekip la nan moman an, pral deklare ane pita ke echèk Galis 'yo siyen te pi gwo erè nan karyè li [1] .

Lagrès

Galis demenaje ale rete nan Aris nan Thessaloniki nan lane 1979. Panathinaikos ak Olympiakos tou te montre enterè nan anboche gad palè yo jenn ti gason, men administratè yo Aris te montre enterè nan pi gran nan enskri youn nan moun ki ta byento vin kòmandan an ak chofè nan ekip la, ede pa Panagiotis Giannakis ak Slobodan Subotić .

An 1982, pandan yon match zanmitay ant Lagrès ak North Carolina Tar Heels , ekip NCAA ki soti nan kolèj la an menm non yo, Galis te fè fas a jèn Michael Jordan , ki fè nòt 24 pwen. [2] [3]

Pandan tout karyè li ak chemiz la Aris li kenbe yon mwayèn ki estab nan plis pase 30 pwen pou chak jwèt, genyen tit la nan pi bon marqueur nan lig la pou onz fwa youn apre lòt (1981-1991). Li te genyen chanpyona a uit fwa (1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990 ak 1991), sis tas grèk (1985, 1987, 1988, 1989, 1990 ak 1992) e li te uit fwa pi gwo marqueur nan ' Euroleague , rive nan kat final la nan twa okazyon (1988, 1989 ak 1990) ak gwo regrè pou yo pa janm kapab simonte semifinal la.

Malgre li pap genyen nan tèt konpetisyon entènasyonal la, Aris Thessaloniki ak jwè li yo te vin ekstrèmman popilè atravè Ewòp pou style trè efikas, detèmine ak konbatif yo nan jwe. Anplis de sa nan lefèt ke nou te kòmanse soti nan yon reyalite soudevlope tankou sa yo ki nan baskètbòl grèk nan 80s yo byen bonè, konsidere nan moman sa a "twazyèm mond" nan disiplin lan. Lakay Galis te vin yon bagay nan yon ewo nasyonal, reyalizasyon l 'te fè baskètbòl popilè jan li pa janm te, ak jwèt yo te televize ak reyalize evalyasyon dosye.

Nan mitan ane 1980 yo, li ankò te resevwa pwopozisyon soti nan NBA la. Premye soti nan Celtics yo ak Lè sa a, soti nan New Jersey Nets yo, men li te deside refize paske rive nan NBA a ta vle di yon orevwa nan ekip nasyonal la (jouk 1989 pwofesyonèl yo NBA pa t 'kapab jwe nan tounwa FIBA ), ki pou Galis te konte plis pase nenpòt lòt moun.

An 1992 li te antre nan konfli ak jesyon Aris la ak repiyans deside pou yo avanse pou Panathinaikos nan Atèn, kote li te jwe dènye twa sezon karyè li. Isit la mwayèn li tonbe dramatikman, sitou akòz laj avanse li yo ak diminisyon fizik.

Nasyonal

Li te fè premye l 'ak Lagrès nan 1980, nan okazyon an nan kalifikasyon yo pou tounwa a Olympic Moskou 1980. Li te patisipe nan premye evènman pi gwo l' nan Ewopeyen yo nan ane annapre a, apre yo te fin chofè a nan ekip li a nan kalifikasyon yo ak yon mwayèn. nan 28, 1 pwen. Nan tounwa a li te jwe tout uit alimèt nan ekip nasyonal li, sepandan eksperyans la pa t 'pozitif kòm ekip la fèb grèk te vini nan nevyèm plas (soti nan douz patisipan yo), Galis toujou fèmen tounwa a ak 20.5 pwen pou chak jwèt an mwayèn.

Grès kalifye pou chanpyona Ewopeyen an 1983, men fwa sa a tou tounwa a te negatif, fini nan penultyèm plas la. Galis, sepandan, te genyen tit la nan pi gwo marqueur nan tounwa a (33.6 pwen pou chak jwèt) e li te enkli nan pi bon kwintèt la nan tounwa a .

Aprè li pap kalifye pou olenpik 1984 yo ak Ewopeyen 1985 yo, Galis te patisipe nan premye chanpyona mondyal li an 1986 , nan tounwa sa a ekip grèk la te kòmanse sòti, Galis te pi gwo marqueur tounwa a ak yon mwayèn de 33,7 pwen. T'ap nonmen non entènasyonal li grandi pi lwen ane annapre a, lè li te genyen chanpyona Ewopeyen an gras a siksè nan final la kont Inyon Sovyetik ak nan ki li te rele MVP [4] e li te ankò pi bon marqueur a ak 37.0 pwen pou chak jwèt .. mwayèn. Dezan pita Lagrès te oblije al rann tèt nan final la Yougoslavi a trè fò nan Dražen Petrović ; an semifinal la Galis siyen 45 nan 81 pwen yo nan ekip nasyonal li toujou kont Sovyetik yo, nan yon tèt a tèt ki te wè siksè nan Hellenic pou 81-80. Malgre defèt la nan Galis final la te yon lòt fwa ankò enkli nan quintèt la pi byen nan tounwa a e li te genyen twazyèm tit li nan pi gwo marqueur (35.6 pwen). Apre li te manke koup di mond 1990 la akòz aksidan, ane annapre a li te patisipe nan senkyèm chanpyona Ewopeyen l 'yo, dènye konpetisyon entènasyonal la nan karyè li, fini nan senkyèm plas men genyen pou katriyèm fwa tit la nan pi bon marqueur (dosye toujou envenku) ak 32, 4 pwen an mwayèn.

An jeneral li te mete chemiz ekip nasyonal grèk la nan 168 okazyon (nevyèm plas nan klasman yo) ki fè nòt 5.129 pwen (dezyèm nan klasman yo dèyè Panagiotis Giannakis ak 5.301; li dwe di, sepandan, ke Giannakis te jwe plis pase doub nan Galis 'alimèt: 168 kont 351), ak yon mwayèn de 30.5 pwen pou chak jwèt (premye plas nan klasman yo). Nan okazyon chanpyona Acropolis 1991 la li te jwe yon match tou ak jersey yon ekip nasyonal enpwovize Balkan nan yon match kont rès Ewòp la , ki fè nòt 22 pwen.

Pandan tout karyè li, Galis te toujou montre yon lanmou pwofon pou ekip nasyonal la. Ase li di ke nan ane 1980 yo li te resevwa de pwopozisyon pou yon kontra nan NBA a (ki soti nan Boston Celtics ak New Jersey Nets yo ), men Galis refize tou de paske jouk 1989 NBA pwofesyonèl yo te entèdi yo jwe nan tounwa FIBA , ak Se poutèt sa te dakò yo jwe nan USA a ta dwe te renonse ekip nasyonal la.

Estatistik

Pa sezon

Sezon Konpetisyon Pres Pwen PPG Klib
1979–80
A1 Ethniki 22 692 31.4 Aris Tesalonik
1980–81
A1 Ethniki 26 1.143 44.0 Aris Tesalonik
1981–82
A1 Ethniki 22 828 37.6 Aris Tesalonik
1982–83
A1 Ethniki 24 869 36.2 Aris Tesalonik
1983-84
A1 Ethniki 23 948 41.2 Aris Tesalonik
1984-85
A1 Ethniki 24 891 37.1 Aris Tesalonik
1985–86
A1 Ethniki 24 944 39.3 Aris Tesalonik
1986–87
A1 Ethniki 21 808 38.5 Aris Tesalonik
1987-88
A1 Ethniki 21 756 36.0 Aris Tesalonik
1988–89
A1 Ethniki 21 780 37.1 Aris Tesalonik
1989–90
A1 Ethniki 27 1.041 38.6 Aris Tesalonik
1990–91
A1 Ethniki 28 971 34.7 Aris Tesalonik
1991–92
A1 Ethniki 27 607 22.5 Aris Tesalonik
1992–93
A1 Ethniki 36 785 21.8 Panathīnaïkos
1993-94
A1 Ethniki 37 793 21.4 Panathīnaïkos
1994–95
A1 Ethniki 1 8 8.0 Panathīnaïkos
Total karyè 384 12.864 33.5

Nasyonal

Chanpyona Pres Pwen PPG Remak
1980 Olympics Kalifikasyon 4 78 19.5
1981 EuroBasket Kalifikasyon 8 225 28.1
EuroBasket 1981 8 161 20.1
Jwèt Balkan 1982 4 97 24.3
1983 EuroBasket Kalifikasyon 9 283 31.4
EuroBasket 1983 7 233 33.3 Pi bon marqueur
1984 Olympics Kalifikasyon 9 288 32.0
1985 EuroBasket Kalifikasyon 5 178 35.6
Jwèt Balkan 1984 3 89 29.7
1986 chanpyona mondyal kalifikasyon yo 6 206 34.3
Tounwa Acropolis 1986 3 108 36.0 Pi bon marqueur
1986 chanpyona mondyal 10 335 33.5 Pi bon marqueur
Jwèt Balkan 1986 3 117 39.0
Tounwa Acropolis 1987 3 112 37.3 Pi bon marqueur
EuroBasket 1987 8 296 37.0 MVP, Pi bon marqueur
1988 Olympics Kalifikasyon 9 254 28.2
1989 EuroBasket Kalifikasyon 4 146 36.5
Tounwa Acropolis 1989 3 113 37.7 Pi bon marqueur
EuroBasket 1989 5 178 35.6 Pi bon marqueur
Acropolis 1990 tounwa 1 8 8.0
1991 EuroBasket Kalifikasyon 3 134 44.7
Acropolis chanpyona 1991 3 63 21.0
EuroBasket 1991 5 162 32.4 Pi bon marqueur
Lòt tounwa FIBA ​​(1980-89) 28 853 30.5
Amikal (1981–91) 18 450 25.0
Total 169 5.167 30.6

Total

Konpetisyon Prezans Pwen Pwen pou chak jwèt Ref.
Chanpyona grèk 384 12,864 33.5
Cup Grèk 55 1.935 35.2
Super Cup nan Lagrès 2 85 45.2
FIBA Korać Cup 23 864 37.6
FIBA EuroLeague 125 4.047 32.4
Lagrès Lagrès 169 5.167 30.6
Total 758 24,962 32.9

Palmarès

Klib

Aris Thessaloniki: 1982-1983 , 1984-1985 , 1985-1986 , 1986-1987 , 1987-1988 , 1988-1989 , 1989-1990 , 1990-1991
Aris Thessaloniki: 1985, 1986-1987 , 1987-1988 , 1988-1989 , 1989-1990 , 1991-1992
Panathinaikos: 1992-1993
Aris Thessaloniki: 1986

Nasyonal

Meday lò europe.svg Lò: Grès 1987
Meday an ajan europe.svg Ajan: Yougoslavi 1989

Prim endividyèl

Klib

Aris: 1987-1988 , 1988-1989 , 1989-1990 , 1990-1991 , 1991-1992
Aris: 1986-1987 , 1987-1988 , 1988-1989 , 1989-1990 , 1990-1991

Nasyonal

Remèsiman

Remak

  1. ^ (EN) Nick Galis , sou turkey2010.fiba.com, FIBA . Retrieved 3 janvye 2012 (achiv soti nan orijinal la , 7 novanm 2010) .
  2. ^ Nick Galis kont Michael Jordan.
  3. ^ GRÈS - Nò KAROLIN (JORDAN vs GALIS, 20 oktòb 1983).
  4. ^ (EN) FIBA.basketball , sou FIBA.basketball. Rekipere 26 jiyè 2019 .

Lòt pwojè

Lyen ekstèn