Kareem Abdul-Jabbar

Soti nan Wikipedia, ansiklopedi gratis.
Ale nan navigasyon Ale nan rechèch
Kareem Abdul-Jabbar
Kareem-Abdul-Jabbar Lipofsky.jpg
Jabbar nan Jersey Lakers fè yon zen kwòk , make pa Robert Parish (agòch) ak Kevin McHale
Nasyonalite Etazini Etazini
Wotè 218 cm
Pwa 102 kg
Basketball Basketball pictogram.svg
Wòl Sant
Antrenè
Revokasyon karyè 1989 - jwè
2011 - antrenè
Hall nan t'ap nonmen non Naismith Hall nan rnome (1995)
Karyè
Jèn
1961-1965 Pouvwa Memorial Academy
1965-1969 UCLA Bruins
Ekip klib yo
1969-1975 Milwaukee dolar 467 (14 211)
1975-1989 LA Lakers 1 093 (24 176)
Antrenè karyè
2000 LA Clippers (vis)
2002 Oklahoma Tanpèt 17-13
2005-2011 LA Lakers (vis)
→ Senbòl la endike yon transfè prè.

Kareem Abdul-Jabbar , fèt Ferdinand Lewis Alcindor jr. ( New York , 16 avril 1947 ), se yon ansyen jwè baskètbòl ak antrenè baskètbòl US , pwofesyonèl nan NBA a .

Kareem Abdul-Jabbar nan Mezon Blanch lan nan 2006

218 cm wotè, li te jwe kòm yon sant . Avèk 38 387 pwen li se premye marqueur nan istwa NBA, e li konsidere kòm youn nan pi bon jwè nan istwa espò a.

Deja distenge nan peryòd la inivèsite, tèlman bagay ke li te premye chwa a nan bouyon an 1969 , li imedyatman kanpe deyò pou kalite li yo kòm yon marqueur, enpoze ladrès fizik ak teknik l 'yo. An 1971 li chanje non li apre konvèsyon an nan Islam .

Karakteristik teknik

"Kareem pou kont li jere konbine trè byen ladrès yo nan ki Bill Russell ak Wilt Chamberlain èksele"

( Bob Cousy [1] )

Kado ak yon fizik trè pwisan (a laj de 14 li depase de mèt nan wotè), li te tou vit ak trè teknik: li pa janm te wè yon sant ki kapab fè nòt yon gwo kantite pwen, yo te trè efikas nan rebonds (mwayèn nan sou 15 pou chak jwèt), sispann opozan avèk fasilite, bay ede ak konpetans nan yon gad pwen, tire ak presizyon ekselan, tou demontre yon klas ak distenksyon ki ra pou yon sant. [1]

Karyè

Lekòl segondè ak kolèj

Kareem Abdul-Jabbar nan 1975.

Lew Alcindor te dirije "Power Memorial Academy" Harlem a twa "New York City Katolik" tit chanpyona nan yon ranje, ak yon tras stupéfiants 71-jwèt.

Apre gwo siksè nan lekòl segondè, Lew Alcindor te ale nan inivèsite, chwazi UCLA ("University of California , Los Angeles "), pou ki li te jwe soti nan 1967 1969, yon ekip antrenè pa lejand antrenè John an bwa . Pandan twa sezon yo li te pase nan inivèsite, ekip la UCLA pèdi sèlman 2 jwèt.

Jisteman pandan peryòd la nan jèn Alcindor nan UCLA, NCAA te lanse - limite pouvwa fizik li - yon règ (pita aboli) inimajinabl pou yon espò espektakilè tankou baskètbòl, oswa abolisyon nan dunk la . Desizyon sa a dout, olye ke dezavantaj jeyan Harlem la, pèmèt li rafine solisyon atake tankou zen syèl la pi popilè (ki pral vin trademark l ') ak sistematik resort nan bloke kòm yon zam defansif.

Nan ane sa yo li te soufri yon ti aksidan nan je gòch li, yon ti domaj nan retin a, ki te fòse l 'depi lè sa a sou yo jwe ak linèt pwoteksyon. [ san sous ]

An 1964, pandan li te toujou nan inivèsite, Lew Alcindor konvèti nan Islam , pran sou nouvo non an arab Kareem Abdul-Jabbar nan 1971.

Bouyon an ak NBA la

Chemiz yo retire pa Los Angeles Lakers : nimewo 33 a se sa Kareem Abdul-Jabbar

An 1969 li te premye chwazi nan bouyon NBA a . Aprè li te gradye, Alcindor te deplase pou li jwe ak Milwaukee Bucks kote li te genyen yon tit nan sezon 1970-1971 ansanm ak Oscar Robertson e, depi 1975, ak Los Angeles Lakers , kote li te rive konsakre gras a prezans nan ekip la nan yon jwè fenomenn tankou Magic Johnson . Nan Los Angeles li te genyen 5 tit plis. Pandan karyè li li te eli 6 fwa pi bon jwè nan ane a.

Abdul-Jabbar te trè popilè pou jete espesyal li yo, sa yo rele syèl zen an (syèl zen), pratikman enposib defann epi yo sispann, sipòte pa yon atletik enkwayab ak kondisyon fizik. Li te pran retrèt li an 1989 apre 20 sezon. Lè Kareem pran retrèt li nan 42, li te fini karyè li ak 38 387 pwen ak 57 446 minit te jwe: rezilta sa a te fè l 'pi bon marqueur tout tan nan NBA a ak jwè ki gen plis minit yo te jwe [2] .

Jersey # 33 li te retire pa tou de Lakers yo ak dolar yo. Pou onore gwo karyè li ak siksè, Lakers yo te bati yon estati nan onè li, ki nan ekspozisyon depi 26 novanm 2012 ansanm ak yon sèl dedye a Magic Johnson . [3]

Estatistik

Lejand
PG Jwèt te jwe PT Alimèt kòm yon starter MP Minit pou chak jwèt
TC% Pousantaj nan vaksen soti nan jaden an sib 3P% Pousantaj vaksen twa pwen TL% Pousantaj lanse gratis
RP Detant pou chak jwèt AP Ede pou chak jwèt PRP Boul yo vòlè li pou chak jwèt
SP Arè pou chak jwèt PP Pwen pou chak jwèt Fonse Karyè segondè
Vle di sezon yo nan ki li te genyen tit la
* Premye nan lig la

NCAA

Ane Eskwadwon PG PT MP TC% 3P% TL% RP AP PRP SP PP
1965-1966 UCLA Bruins 21 - - 68.3 - 59.2 21.5 - - - 33.1
1966-1967 UCLA Bruins 30 - - 66.7 - 65.0 15.5 - - - 29.0
1967-1968 UCLA Bruins 28 - - 61.3 - 61.6 16.5 - - - 26.2
1968-1969 UCLA Bruins 30 - - 63.5 - 61.2 14.7 - - - 24.0
Karyè 109 - - 64.9 - 62.1 16.7 - - - 27.7

NBA

Sezon regilye

Ane Eskwadwon PG PT MP TC% 3P% TL% RP AP PRP SP PP
1969-1970 Milwaukee dolar 82 - 43.1 51.8 - 65.3 14.5 4.1 - - 28.8
1970-1971 Milwaukee dolar 82 - 40.1 57.7 - 69.0 16.0 3.3 - - 31.7 *
1971-1972 Milwaukee dolar 81 - 44.2 57.4 - 68.9 16.6 4.6 - - 34.8 *
1972-1973 Milwaukee dolar 76 - 42.8 55.4 - 71.3 16.1 5.0 - - 30.2
1973-1974 Milwaukee dolar 81 - 43.8 53.9 - 70.2 14.5 4.8 1.4 3.5 27.0
1974-1975 Milwaukee dolar 65 - 42.3 51.3 - 76.3 14.0 4.1 1.0 3.3 * 30.0
1975-1976 LA Lakers 82 - 41.2 52.9 - 70.3 16.9 * 5.0 1.5 4.1 * 27.7
1976-1977 LA Lakers 82 - 41.2 57.9 * - 70.1 13.3 3.9 1.2 3.2 26.2
1977-1978 LA Lakers 62 - 36.8 55.0 - 78.3 12.9 4.3 1.7 3.0 25.8
1978-1979 LA Lakers 80 - 39.5 57.7 - 73.6 12.8 5.4 1.0 4.0 * 23.8
1979-1980 LA Lakers 82 - 38.3 60.4 0.0 76.5 10.8 4.5 1.0 3.4 * 24.8
1980-1981 LA Lakers 80 - 37.2 57.4 0.0 76.6 10.3 3.4 0.7 2.9 26.2
1981-1982 LA Lakers 76 76 35.2 57.9 0.0 70.6 8.7 3.0 0.8 2.7 23.9
1982-1983 LA Lakers 79 79 32.3 58.8 0.0 74.9 7.5 2.5 0.8 2.2 21.8
1983-1984 LA Lakers 80 80 32.8 57.8 0.0 72.3 7.3 2.6 0.7 1.8 21.5
1984-1985 LA Lakers 79 79 33.3 59.9 0.0 73.2 7.9 3.2 0.8 2.1 22.0
1985-1986 LA Lakers 79 79 33.3 56.4 0.0 76.5 6.1 3.5 0.8 1.6 23.4
1986-1987 LA Lakers 78 78 31.3 56.4 33.3 71.4 6.7 2.6 0.6 1.2 17.5
1987-1988 LA Lakers 80 80 28.9 53.2 0.0 76.2 6.0 1.7 0.6 1.2 14.6
1988-1989 LA Lakers 74 74 22.9 47.5 0.0 73.9 4.5 1.0 0.5 1.1 10.1
Karyè 1 560 625 36.8 55.9 5.6 72.1 11.2 3.6 0.9 2.6 24.6
Tout-Star 18 13 24.9 49.3 0.0 82.0 8.3 2.8 0.4 2.1 13.9

Faz eliminatwa

Ane Eskwadwon PG PT MP TC% 3P% TL% RP AP PRP SP PP
1970 Milwaukee dolar 10 - 43.5 56.7 * - 73.3 16.8 4.1 - - 35.2 *
1971 Milwaukee dolar 14 - 41.2 51.5 - 67.3 17.0 2.5 - - 26.6
1972 Milwaukee dolar 11 - 46.4 43.7 - 70.4 18.2 5.1 - - 28.7 *
1973 Milwaukee dolar 6 - 46.0 42.8 - 54.3 16.2 2.8 - - 22.8
1974 Milwaukee dolar 16 - 47.4 * 55.7 - 73.6 15.8 4.9 1.3 2.4 * 32.2 *
1977 LA Lakers 16 - 42.5 60.7 - 72.5 17.7 * 4.1 1.7 3.5 * 34.6 *
1978 LA Lakers 3 - 44.7 52.1 - 55.6 13.7 3.7 0.7 4.0 * 27.0
1979 LA Lakers 8 - 45.9 * 57.9 - 83.9 12.6 4.8 1.0 4.1 * 28.5
1980 LA Lakers 15 - 41.2 57.2 - 79.0 12.1 3.1 1.1 3.9 * 31.9
1981 LA Lakers 3 - 44.7 46.2 - 71.4 16.7 4.0 1.0 2.7 26.7
1982 LA Lakers 14 - 35.2 52.0 - 63.2 8.5 3.6 1.0 3.2 20.4
1983 LA Lakers 15 - 39.2 56.8 0.0 75.5 7.7 2.8 1.1 3.7 * 27.1 *
1984 LA Lakers 21 - 36.5 55.5 - 75.0 8.2 3.8 1.1 2.1 23.9
1985 LA Lakers 19 19 32.1 56.0 - 77.7 8.1 4.0 1.2 1.9 21.9
1986 LA Lakers 14 14 34.9 55.7 - 78.7 5.9 3.5 1.1 1.7 25.9
1987 LA Lakers 18 18 31.1 53.0 0.0 79.5 6.8 2.0 0.4 1.9 19.2
1988 LA Lakers 24 24 29.9 46.4 0.0 78.9 5.5 1.5 0.6 1.5 14.1
1989 LA Lakers 15 15 23.4 46.3 - 72.1 3.9 1.3 0.3 0.7 11.1
Karyè 237 90 37.3 53.3 0.0 74.0 10.5 3.2 1.0 2.4 24.3

Pi wo nan karyè

Palmarès

Klib

Milwaukee Bucks: 1971
Los Angeles Lakers: 1980 , 1982 , 1985 , 1987 , 1988
UCLA Bruins : 1967 , 1968 , 1969

Remèsiman

1971 , 1972 , 1974 , 1976 , 1977 , 1980
1971 , 1985
1971 , 1972
  • Pi bon rebondè NBA: 1
1976
  • Pi bon NBA Blocker: 4
1975 , 1976 , 1979 , 1980
  • Pi bon pousantaj fiziyad NBA: 1
1977
1970
1970
1971 , 1972 , 1973 , 1974 , 1976 , 1977 , 1980 , 1981 , 1984 , 1986
1970 , 1978 , 1979 , 1983 , 1985
1974 , 1975 , 1979 , 1980 , 1981
1970 , 1971 , 1976 , 1977 , 1978 , 1984
soti nan 1970 a 1977 ak soti nan 1979 a 1989
1967, 1968, 1969
  • NCAA AP jwè pou Ane a: 2
1967, 1969
  • NCAA Naismith Gason kolèj jwè pou Ane Prim lan: 1
1969
  • NCAA AP Tout-Amerik Premye Ekip: 3
1967, 1968, 1969

* tout antre ki te fèt anvan ekip la Tout-NBA Twazyèm te prezante

Antrenè

Karyè nan sinema

Karyè sou televizyon

Aprè retrè a

  • Li te patisipe nan yon Episode nan seri a televizyon Willy, chèf la nan Bel-Air , Scrubs - Medici nan Irons yo an premye (5x12) ak New ti fi .
  • Li te ekri plizyè liv, kèk nan yo ki te vin pi bon vandè , tankou Frè m 'nan bra , istwa a nan yon batayon te fè leve sèlman nan Afriken-Ameriken pandan lagè a, Sou zepòl yo nan Giants , Antrenè an bwa ak mwen .
  • Ekriven Jim Carroll , koekipyèr lekòl segondè Abdul-Jabbar, mansyone l 'nan liv otobyografik li Jim Antre nan Tribinal la Basketball . [9]
  • Pandan kanpay la pou prensipal Ameriken an nan Pati Demokrat la 2008, li patisipe nan videyo a Wi nou kapab , ki te kreye pa Will.i.am , an favè kandida Barack Obama . [10]
  • An 2009 pandan yon konferans pou laprès Abdul-Jabbar te anonse ke, nan mwa desanm 2008, li te dyagnostike ak yon fòm ra anpil nan lesemi , kounye a trete ak dwòg espesifik. Kareem Abdul-Jabbar te deklare ke li te fè chwa a ale piblik ak maladi l 'yo, tankou ansyen patnè majik , bay vwa ak espwa a tout moun ki soufri lesemi. Sou 4 fevriye, 2011 Abdul-Jabbar piblikman deklare sou Twitter ke li te geri nan maladi a.
  • Nan 2019, ansyen jwè baskètbòl la te deside vann a lakriye piblik tout souvni karyè long ak bèl pouvwa li, pou yo ka finanse fondasyon charite li, Sky Hook [11] .

Onè

Meday prezidansyèl nan libète (Etazini) - òdinè riban inifòm Meday Prezidansyèl nan Libète (Etazini)
- 22 novanm 2016 [12]

Remak

  1. ^ Yon b Kareem Abdul Jabbar - lane 1970 Espò , sou Pagine70.com. Retrieved 26 Mas 2010 (achiv soti nan orijinal la sou 28 septanm 2010) .
  2. ^ NBA Minit Dosye te jwe, plase nan tout tan , sou www.dunkest.com . Rekipere 28 avril 2021 .
  3. ^ (EN) Lakers pou onore lejand gwo gason-Abdul Jabbar ak Shaq , sou nba.com. Retriev 31 Out, 2012 (Archived soti nan orijinal la sou, 2 septanm 2012) .
  4. ^ (EN) Kareem Abdul Jabbar - NBA Karyè pi bon , sou basketball.realgm.com. Rekipere 13 jiyè 2020 .
  5. ^ (EN) Detroit Pistons nan Los Angeles Lakers Box Score, 14 desanm 1975 , sou basketball-reference.com. Rekipere 14 jiyè 2020 .
  6. ^ (EN) Golden State Warriors nan Los Angeles Lakers Box Score, 5 Mas 1976 , sou basketball-reference.com. Rekipere 14 jiyè 2020 .
  7. ^ (EN) Golden State Warriors nan Los Angeles Lakers Box Score, 22 avril 1977 , sou basketball-reference.com. Rekipere 14 jiyè 2020 .
  8. ^ (EN) Los Angeles Lakers nan Cleveland Cavaliers Box Score, 29 janvye 1980 , sou basketball-reference.com. Rekipere 14 jiyè 2020 .
  9. ^ Jounal baskètbòl yo
  10. ^ Wi nou kapab - Barack Obama Videyo Mizik , sou theinsider.com . Retrieved 9 avril, 2009 (achiv soti nan orijinal la sou, 1 avril 2009) .
  11. ^ Kareem Abdul-Jabbar, fwa sa a panyen an vo lò , sou sitiscommesse.com , 24 Mas 2019. Retwouve 28 Mas 2019 .
  12. ^ [1]

Atik ki gen rapò

Lòt pwojè

Lyen ekstèn

Controllo di autorità VIAF ( EN ) 29741129 · ISNI ( EN ) 0000 0000 8109 0255 · LCCN ( EN ) n50034816 · GND ( DE ) 119222981 · BNF ( FR ) cb14147933v (data) · BNE ( ES ) XX819712 (data) · NLA ( EN ) 35000255 · NDL ( EN , JA ) 00444377 · WorldCat Identities ( EN ) lccn-n50034816