Arvydas Sabonis

Soti nan Wikipedia, ansiklopedi gratis.
Ale nan navigasyon Ale nan rechèch
Arvydas Sabonis
Sabonis Lipofsky (1 nan 1) .JPG
Sabonis pandan yon jete gratis ak chemiz Portland Trail Blazers la
Nasyonalite Lityani Lityani
Wotè 221 cm
Pwa 132 kg
Basketball Basketball pictogram.svg
Wòl Sant
Revokasyon karyè 2005
Hall nan t'ap nonmen non Naismith Hall nan rnome (2011)
FIBA Hall nan rnome (2010)
Karyè
Ekip klib yo
1981-1989 Žalgiris Kaunas
1989-1992 Valladolid 99 (2.101)
1992-1995 reyèl Madrid 91 (1.770)
1995-2001 Portland T. Blazers 392 (5.153)
2001-2002 Žalgiris Kaunas
2002-2003 Portland T. Blazers 78 (476)
2003-2005 Žalgiris Kaunas
Nasyonal
1982-1991 Inyon Sovyetik Inyon Sovyetik
1991-2001 Lityani Lityani
Palmarès
Inyon Sovyetik Inyon Sovyetik
Olympic flag.svg Jwèt Olympic
Seoul 1988
Gnome-emblem-web.svg World Cup
Kolonbi 1982
Ajan Espay 1986
Wikiprojè Ewòp (ti) .svg Ewopeyen yo
Bwonz Lafrans 1983
Almay Lwès 1985
Bwonz RSF Yougoslavi 1989
FISU Entènasyonal Inivèsite Sport Federation.svg Inivèsya
Kobe 1985
Lityani Lityani
Olympic flag.svg Jwèt Olympic
Bwonz Barcelone 1992
Bwonz Atlanta 1996
Wikiprojè Ewòp (ti) .svg Ewopeyen yo
Ajan Grès 1995
→ Senbòl la endike yon transfè prè.

Arvydas Romas Sabonis , pwononsyasyon [ ? · Enfòmasyon sou ], transliterated soti nan Russian Arvidas-Romas Andreyevich Sabonis (nan Ris : Арвидас-Ромас Андреевич Сабонис ? ; Kaunas , 19 December 1964 ), se yon ansyen jwè baskètbòl ak espò manadjè Lityani , jouk 1991 Sovyetik Olympic chanpyon nan 1988 ak Sovyetik la ak meday an kwiv an 1992 ak 1996 ak Lityani .

Yon jwè nan enpoze tonnage (plis pase 2.20 m pou 130 kg), konbine avèk yon vizyon ekselan nan jwèt la ak yon piki patikilyèman egzak soti nan deyò, Sabonis konsidere pa anpil yo dwe pi bon sant Ewopeyen an nan tout tan. Pandan tan li nan NBA a li te surnome "chèf nan Baltik la". [1] Li konbine nan yon fason ekstraòdinè ladrès ak mouvman yon sant dominan ak kapasite pou okipe boul la (pase ak tire) nan yon gad. "Li se yon 2m 20" Larry Bird "lejand baskètbòl Ameriken Bill Walton yon fwa te di sou li. Sou Out 12, 2011, li te antre nan sal la baskètbòl Ameriken an t'ap nonmen non. Li se papa jwè baskètbòl Domantas Sabonis , tou yon militan nan NBA nan Indiana Pacers, ak Tautvydas Sabonis , ki jwe nan peyi Espay nan Castelló.

Karyè

Nan Inyon Sovyetik

Arvydas Sabonis te kòmanse jwe baskètbòl nan 13 ak de ane pita te deja yon pati nan Inyon Sovyetik ekip nasyonal jinyò. Nan 1984 li te anboche pa Žalgiris soti nan Kaunas, gayan nan chanpyona Sovyetik la pou twa ane konsekitif. Nan mwa jen 1985, Lityanyen an te chwazi pa Atlanta Hawks sou katriyèm Wis la (chwa nimewo 77), men li poko rive nan laj 21 an, chwa a te deklare envalid. 1986 te olye de sa make pa yon aksidan terib ki te sanble yo mete an danje kontinyasyon nan karyè li: rupture nan tandon an Achilles .

Sepandan, rete tann pou rive l 'nan Etazini yo nan Amerik la kout epi sèlman yon mwa apre aksidan l' yo NBA a retounen nan biwo a: fwa sa a li se Portland Trail Blazers yo ki chwazi l 'deja sou premye janm la. Sepandan, Inyon Sovyetik pa pèmèt chanpyon li yo ale nan jwe nan Etazini yo ak tout bagay se nan frizè. Nan entre-temps la li retounen nan jwe ak trennen ekip klib li yo ak ekip nasyonal la. Sitiyasyon politik la chanje pèmèt li kite Inyon Sovyetik an 1989 , men nan sipriz jeneral la li deside pa ale imedyatman nan Portland epi li chwazi pou Espay .

Nan Espay ak nan NBA la

Jwe pou twa ane nan fowòm nan Valladolid ak Lè sa a, pou yon lòt twa sezon nan Real Madrid . An 1995 li finalman rive nan NBA a, nan Portland, kote li imedyatman nòt mwayèn bon: 14.5 pwen, 8.1 rebondisman, 1.8 ede ak 1.075 blòk pou yon mwayèn de jis anba 24 minit pou chak jwèt. Lè sa a malgre yon aksidan ki kenbe l 'estasyonè pou yon tan long. Sezon sa yo swiv chemen ki make pa premye ane NBA a: malgre blesi anpil ak kontinyèl, Sabonis garanti yon rezèv ogmante nan pwen, rbondi ak blòk. Portland, sepandan, pa janm jere konkeri bag la te sitèlman anvi, kolekte kòm pi bon rezilta nan peryòd sa a reyisit la nan konferans final la nan 1999 ak 2000 respektivman kont San Antonio Spurs yo (4-0) ak Los Angeles Lakers yo (4-3) .

An 2002 li te retounen jwe nan Lityani li, ankò ak Zalgiris Kaunas, anvan li te retounen pou yon lòt sezon nan Portland.

Dènye ane nan Kaunas

Aprè li te kite NBA a, Sabonis pase 2 dènye ane karyè li ak Žalgiris Kaunas. Nan 2003-2004 Euroleague Sabonis yo rele pi bon jwè nan konpetisyon an.

Sou 27 septanm 2011 li te soufri yon kriz kadyak pandan yon jwèt ak zanmi, e li te entène lopital, erezman pa an danje pou lavi yo.

Palmarès

Klib

Žalgiris Kaunas: 1984-1985 , 1985-1986 , 1986-1987
Real Madrid: 1992-1993 , 1993-1994
Žalgiris Kaunas: 2003-2004 , 2004-2005
Real Madrid: 1993
Real Madrid: 1994-1995
Žalgiris Kaunas: 1986
Žalgiris Kaunas: 2004-2005

Endividyèl

Real Madrid: 1993-1994 , 1994-1995
Real Madrid: 1994-1995
Žalgiris Kaunas: 2003-2004
Žalgiris Kaunas: 2003-2004
Žalgiris Kaunas: 2003-2004

Sou Out 12, 2011, li te antre nan sal la baskètbòl Ameriken an t'ap nonmen non.

Onè

Lòd prezidansyèl nan limyè - òdinè riban inifòm Lòd prezidansyèl nan limyè
- 26 me, 2011

Remak

  1. ^ Sabonis di orevwa NBA a , sou gazzetta.it . Rekipere 7 septanm 2014 .

Lòt pwojè

Lyen ekstèn

Controllo di autorità VIAF ( EN ) 37333190 · ISNI ( EN ) 0000 0000 3565 2245 · LCCN ( EN ) n94062386 · GND ( DE ) 130130737 · WorldCat Identities ( EN ) lccn-n94062386